Oldal kiválasztása
  • Magyar
  • román
  • orosz
https://www.facebook.com/sharer?u=https://idegsebeszet.info.hu/agydaganatok/&t=Agydaganatok

Agydaganatok

https://idegsebeszet.info.hu/wp-content/uploads/2020/04/agymutet.jpg

( latinul: tumor cerebri ) 

Az agydaganatok olyan daganatok, melyek a koponyán belül alakulnak ki, és itt növekedve összenyomják, vagy direkt módon tönkreteszik a környezö agyállományt. Kezelés nélkül a daganatok nagy többsége elöbb-utóbb súlyos tüneteket (pl. végtagbénulás, beszédelakadás, személyiség-változás, epilepszia, stb.) okoz, végül pedig oly mértékben károsítja az agyállományt, ami a beteg halálához vezet. Ezért – néhány esettöl eltekintve – az agydaganatok kezelése mindenképpen javasolt, ráadásul minél hamarabb észlelünk egy daganatot – amelyik még nagy agykárosodást nem okozott – annál sikeresebb lesz a kezelés is. A kezelés általában az agydaganat mütéti eltávolításával kezdödik, melyet szükség esetén további utókezelések (sugár- vagy kemoterápia) követnek.

Sajnos néha elöfordul, hogy egy agydaganat olyan késön kerül észlelésre, hogy már nagy területen károsítja az agyállományt, és sebészi eltávolítása csak igen súlyos maradványtünetekkel – vagy egyáltalán nem lehetséges. Ilyenkor a mütéti eltávolítás nélkül csak a sugárkezelés vagy kemoterápia jön szóba.

 

Ma már azonban az agydaganatok többsége nem számít rövid idön belül halált okozó betegségnek. Agydaganat-mütét után a betegek nagy részének állapota a mütét után számottevöen nem romlik. Azt is mondhatnánk, hogy azoknak a többsége, akik saját lábukon jöttek be a mütétre, saját lábukon is távoznak.

 
 

Az agydaganatokat sok szempont szerint lehet osztályozni. Leggyakrabban a szövettani típus szerint (milyen sejtekböl indul ki, jó- vagy rosszindulatú?), elhelyezkedés szerint (az agy melyik részét károsítja) és méret szerint osztályozunk.

 
 

Két különbözö agydaganat koponya-MRI képét mutatják az alábbi képek:

A pontos szövettani beosztást, kezelési lehetöségeket, túlélési statisztikai adatokat az egyetemi tankönyvek és jegyzetek tartalmazzák. Azonban az orvosi szakkönyvek tanulmányozása hozzá nem értök számára sok esetben félreértéshez vezethet, ráadásul a tankönyvek átlagos eseteket írnak le, és az egyes betegek problémái, kezelési módjai eltérhetnek az általánostól. Ezért határozottan javasoljuk, hogy idegsebészeti kérdéseivel mindenképpen szakemberrel konzultáljon. Az alábbi oldalon személyes kérdéseire egyedi szakorvosi véleményezést kaphat .