Oldal kiválasztása
  • Magyar
  • román
  • orosz
https://www.facebook.com/sharer?u=https://idegsebeszet.info.hu/porckorongserv-mas-neven-gerincserv/&t=Porckorongsérv, más néven gerincsérv

Porckorongsérv, más néven gerincsérv

https://idegsebeszet.info.hu/wp-content/uploads/2020/04/gerincmutet.jpg

( latinul: discus hernia )

A porckorongsérv azt jelenti, hogy a csigolyák között a porckorong fala meggyengül, és a testsúly nyomásától a porckorong kipréselödik a csigolyák közül. Mivel a gerincvelö és az idegek a csigolyák és a porckorongok mellett haladnak el, a kitüremkedö porckorongsérv ezeket elnyomhatja. Ha az ideggyökér nyomódik heves, végtagba kisugárzó fájdalom, sokszor zsibbadás, ritkábban izomgyengeség léphet fel.

Porckorongsérv bármelyik porckorongon – nyakon, háton, deréktájon – kialakulhat. Leggyakoribb mégis deréktájon (latinul lumbalis szakaszon), de nyakon (latinul cervicalis szakaszon) is elöfordulhat, míg háti szakaszon kevésbé gyakran jelentkezik.

Néhány illusztráció:

A gerincsérv kimutatása nem jelent automatikusan mütétet, mert a kezelési mód megválasztása függ a sérv méretétöl, elhelyezkedésétöl, esetleges többszörösségétöl, a beteg tüneteitöl és egyéb betegségeitöl. Mivel még az igazoltan gerincsérves betegek közül is sokan meggyógyulnak mütét nélkül, ezért a mütéti elbírálás egyedi véleményezést igényel.

A gerincsérv mütéte ma már nem jelent komoly veszélyt, a betegek nem szenvedik meg a kezelést és a lebénulási veszély is roppant kicsi. Mivel azonban komoly mütétröl van szó, alapos kivizsgálás elözi meg, maga a mütét pedig altatásban történik, a beteg közben fájdalmat nem érez, és gyakorlatilag a kórteremben, az ágyában ébred. Mind a nyaki, mind az ágyéki porckorongsérv mütéte után másnap már fel lehet kelni, és optimális esetben a betegek 2-3 nap múlva saját lábukon javultan távozhatnak. Természetesen otthon még több hét szigorú kíméletre kell számítani, de speciális kezelés általában már nem szükséges.