Oldal kiválasztása
  • Magyar
  • román
  • orosz
https://www.facebook.com/sharer?u=https://idegsebeszet.info.hu/gyakori-kerdesek/&t=Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

https://idegsebeszet.info.hu/wp-content/uploads/2020/04/szerkeszto.jpg
Mi a gammakés, mire való és kiknek érhetö el?

A „gammakés” elnevezéssel a köznyelvben a stereotaxiás sugársebészetet illetik. Tehát sugárkezelésröl van szó, mely azonban nagy pontossága folytán „kés-élességgel” tudja a célterületet elpusztítani. Els?sorban agydaganatokra való, és minden beteg számára elérhetö (magyar állampolgárok OEP-finanszírozott módon – tehát térítésmentesen kezelhetök). Azonban az agydaganatoknak csak egy része kezelhetö „gammakéssel”, melynek ezen kívül is számos szigorú szabálya van. Ennek ellenére minden agydaganatos betegünknél automatikusan elbíráljuk a sugársebészeti kezelés lehetöségét, és amennyiben ezt a kezelési módot tartjuk a legmegfelelöbbnek, a beteget a megfelelö szakemberhez irányítjuk. Szakvélemény kérhetö.

Hogyan kérhetek idegsebészeti szaktanácsot?

A legközelebbi illetékes, OEP finanszírozott idegsebészeti szakrendelés hivatott a rászoruló betegek ellátására, tanácsadásra.

Ezen kívül privát idegsebészeti rendelésen is lehet szakvéleményt kérni.

Emellett a beteg vagy érdeklödö lakóhelyétöl függetlenül e-mailben is vállalunk – korlátozott felelösségü – vélemény- ill. tanácsadást.

Hova fordulhatok panaszaimmal (pl. fejfájás, derékfájás)?

Bármilyen panasz esetén els? lépésben érdemes a háziorvoshoz fordulni. A háziorvos a tünetek alapján eldönti, hogy milyen irányú vizsgálatok javasoltak, és ellátja a beteget beutalóval. Szerencsére az idegrendszert vagy a gerincet érintö panaszok nagy többségénél nem igazolódik mütétet igénylö betegség, ezért a vizsgálatokat általában ideggyógyászaton, esetleg reumatológián javasolt kezdeni. A betegek nagy többségénél ugyanis nem-mütéti kezelést igénylö betegség derül ki és akkor a gyógyszeres kezelésre vagy további speciális vizsgálatokra már helyben is vannak. Azokat, akiknél idegsebészeti mütét felmerül, véleményezésre továbbküldik, és ezeknek a betegeknek egy része valóban mütétre is kerül.

Természetesen típusos és súlyos tünetek esetén néha egyböl idegsebészetre utalják a betegeket, és ezek közül sokan valóban idegsebészeti ellátásra szorulnak.

Csökken-e a munkaképességem porckorongsérv mütéte során? Le fognak-e százalékolni mütét után?

Nem mindig. Bár porckorongsérv mütéte után a gerinc nagyfokú fizikai terhelése nem ajánlott, mégis vannak, akiknek a komoly fizikai munka sem okoz panaszokat. A mütét utáni teherbírás tehát egyénenként változik és elöre pontosan nem lehet tudni milyen mértékü javulás várható. A munkaképesség jogi szempontból való megítélése azonban nem az operáló orvos feladata. Ezt általában csak igazságügyi orvosszakértö vagy erre feljogosított bizottság teheti meg, ugyanúgy, mint ahogy leszázalékolás kérdésében is ök az illetékesek. Ennek jogosultságát és mértékét a mütét elött megbecsülni nem lehet.

A kiszakadt porckorongsérv rosszabb, mint a nem kiszakadt sérv?

Nem feltétlenül. A sérv kiszakadása alatt azt értjük, hogy a porckorong már nem csak túlzott mértékben elődomborodik eredeti helyéről, hanem a „tokja” is átszakad és a porckorong tartalma kibuggyan, kicsúszik a helyéről. Bár a sérv kiszakadása általában azt jelenti, hogy a műtétet nem lehet elkerülni, a javulási esélyek hasonlóak a nem-kiszakadt sérvek műtéteihez.

Látszani fog a mütét helye a fejemen?

Általában nem. Minden mütétet igyekszünk úgy megtervezni, hogy a börmetszés helye a haj alá essen. A mütéthez ezt a területet elég leborotválni, és amikor a haj újra kinö, senki sem veszi észre a vágás helyét. Ettöl eltérö esetekben a beteggel elöre megbeszéljük az esetleges esztétikai következményeket.

Fel fogok ébredni mütét után?

Igen. A jó tudatú betegek nagyon nagy többsége mütét után felébred, és tudata ismét tiszta lesz. Azoknál a betegeknél, akiknél mégis tudatromlás veszélye áll fenn, a mütét elött erre elöre felhívjuk a figyelmet. De ilyen esetekben sem az altatás komplikációjáról van szó, hanem az agymütét veszélyessége, azaz a betegség súlyos volta áll az elötérben.

A gerincsérv mütéte után újra fog mozogni a már régóta lebénult lábam?

Sajnos ez egyáltalán nem biztos. Valamelyes javulásra lehet számítani, de ennek mértéke bizonytalan.

Gerincsérv mütéte után nem fogok lebénulni?

Nem. Nagyon-nagyon ritka szövödmény, hogy gerincsérv mütéte után valakinek a lába gyengébben mozogjon mint előtte. Az ettöl való alaptalan félelem nem szabad, hogy megakadályozzon valakit a kezelésben.

Mit jelent egy daganat kombinált kezelése?

A kombinált kezelés azt jelenti, hogy a mütétet más kezeléssel is ki kell egészíteni annak érdekében, hogy az eltávolított daganat ne újuljon ki. Ilyenkor sugárkezelés vagy gyógyszeres kezelés, un. kemoterápia indokolt. Számos esetben a háromféle kezelés együttes alkalmazása a várható túlélést meg is többszörözheti.

Agydaganat műtéte után már nem fogok sokáig élni?

A mütét utáni túlélés a daganat szövettani típusától függ. Jóindulatú daganatok akár teljesen is meggyógyíthatók és a várható életkor az agymütétnek köszönhetöen nem rövidül meg. Rosszindulatú daganatok esetében más a helyzet. Ilyenkor a szövettani típus számít, de kombinált kezeléssel a jó életminöségü túlélés jelentösen meghosszabbítható. A Debreceni Klinikán nagyon komoly eröfeszítéseket teszünk ennek érdekében, és határozottan jó eredményeink vannak.

Agydaganat mütéttöl nem fogok lebénulni?

Nem feltétlenül. A lebénulás kockázata az agydaganat elhelyezkedésétöl és méretétöl függ. Azok a betegek, akik mütét után egyik oldali végtagjukat nehezebben, vagy egyáltalán nem tudják mozgatni, általában már mütét elött is gyengébben mozogtak. Viszont akinek mütét elött minden végtagja jól mozgott általában mütét után sem bénul le. Ha erre mégis fennáll a lehetöség, mütét elött külön megemlítjük!

Agydaganat mütéte után már nem leszek normális ember?

De igen. Betegeink nagy többségének gondolkodása nem változik meg számottevöen mütét után. Abban a néhány esetben, amikor ennek veszélye fennáll, a mütét elött erre nyomatékosan felhívjuk a figyelmet.

Mi az ami önmagában, általában nem igényel idegsebészeti műtétet?
  • fejfájás
  • szédülés
  • derékfájás
  • csigolya-csontritkulás
  • csigolya-meszesedés
  • agylágyulás
Mehetek-e Debrecenbe idegsebészeti kezelésre, ha területileg nem oda tartozom?

Igen. Az egész országból jöhetnek hozzánk betegek. Háziorvosi beutaló azonban szükséges, de ezt minden háziorvos gond nélkül kiadhatja.